Dirigent

Ronald Slager

geboren in 1974, studeerde hoorn aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde hij in 1998 zijn diploma Docerend Musicus en in 2000 zijn tweede fase diploma. Als hoornist remplaceerde hij bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Brabants Orkest. In 1996 speelde hij in de musical Evita geproduceerd door Joop van den Ende theaterproducties. Tijdens zijn studie volgde hij diverse masterclasses kamermuziek, o.a. aan de Janácek Academie in Brno (Tsjechië) en in Mühlheim an der Ruhr (Duitsland). Vanaf 1999 studeerde Ronald orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Kenneth Montgomery aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door de opleiding harmonie- en fanfaredirectie bij Jos van der Sijde en Carlo Balemans aan het Rotterdams Conservatorium. In 2005 behaalde hij zijn tweede fase diploma met een zeer hoge jurywaardering.

Ronald wijst het orkest de weg.

In de periode tussen 1999 en 2009 was Ronald dirigent bij diverse blaasorkesten. Daarnaast dirigeerde hij ensembles in de meest uiteenlopende bezettingen. Hij dirigeerde het symfonieorkest van het Utrechts Conservatorium in een concertante uitvoering van de opera Carmen en de Jupitersymfonie van Mozart. Met het Utrechts Blazers Ensemble werkte hij aan M is for Man, Music and Mozart van Louis Andriessen en ook assisteerde hij Arie van Beek bij de uitvoering van De Profundis ter gelegenheid van de 60e verjaardag van componist Klaas de Vries. Nadat hij sinds 2002 Jong Excelsior in Amsterdam had gedirigeerd is Ronald sinds 2009 dirigent van harmonieorkest Groot Excelsior. Met dit orkest speelde hij de laatste jaren veel grote symfonische werken, zoals Sibelius’ Finlandia, Rhapsody in Blue van George Gershwin en Symphonic Dances from West Side Story van Leonard Bernstein. Sinds 2014 is hij tevens dirigent van Chr. Muziekvereniging Crescendo in Ermelo en gastdirigent bij het Nederlands Politie Orkest. Naast zijn werkzaamheden als dirigent was Ronald van 2006 tot 2013 muziekredacteur en coördinator van de opnamestudio bij muziekuitgeverij De Haske (tegenwoordig Hal Leonard-MGB) in Heerenveen. Daarnaast is Ronald projectmedewerker bij het Frysk Muzyk Argyf in Leeuwarden. In januari 2018 nam hij deel aan een internationale masterclass en dirigentenwedstrijd in Londen met de London Classical Soloists, waar hij de tweede prijs kreeg toegekend. Als dirigent is Ronald zeer gedreven en weet hij op een positieve en opbouwende manier het beste uit muzikanten naar boven te halen. Zijn energieke stijl is kenmerkend voor de passie waarmee hij samen met het orkest de muziek tot klinken brengt.

Enkele citaten: ‘Een uitstekende uitvoering van een prachtig orkest o.l.v. een dirigent die weet waar hij het over heeft. Compliment!’ (jurycommentaar Jacob Slagter, voormalig solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest). ‘A beautiful performance and I really like watching your conducting. Awesome! I know that my dad and even Peter Tchaikovsky would have been very impressed.’(Robert Hindsley, Amerikaans muziekuitgever n.a.v. de uitvoering van Mark Hindsley’s transcriptie van Tsjaikovski’s Romeo and Juliet)

Zie ook: www.ronaldslager.com